Contract

Een belangrijk gedeelte in het zaken doen met Chinese fabrikanten is het gebruiken van een contract. Ga je in Europa vaak deals aan door middel van een mondelinge overeenkomst of een bevestiging per email, in China is dit een zeer risicovolle manier van zakendoen.

Er zijn ontzettend veel Chinese fabrikanten die uw geld hard kunnen gebruiken, niet verder denken dan vandaag en het niet zo nauw nemen met de gemaakte afspraken. Zelfs met leveranciers waar al langer zaken mee gedaan wordt, is er nog steeds een enorm risico dat de gemaakte afspraken niet nagekomen worden. Ik zelf heb met mijn 9 jaar internationale inkoop ervaring al een aantal keer goed mijn hoofd gestoten. Recentelijk nog met een leverancier, waarvan we 80% van de inkomsten binnen bracht en waar we al geruime tijd goed zaken mee deden. Het plotseling verhogen van aanbetalingen, het niet vrijgeven van containers na de betaling en simpelweg meer geld willen, is iets wat niet ongewoon is. Leg daarom de gemaakte afspraken goed vast in een contract.
We bieden je hier hulp bij!

Zoals ook vermeld op de pagina “zaken doen in China” is er de eerste dag na aankomst een seminar ingepland. De sprekers hebben ruime ervaring op het gebied van  internationaal zaken doen,  en tevens worden er presentaties gegeven door ervaren advocaten op (en met) dit gebied.

U krijgt tijdens deze seminar kostenloos concept contracten, opgesteld door gerenommeerde Chinese advocaten, die u kunnen behoeden voor een groot gedeelte van de problemen die kunnen ontstaan in het zaken doen met Chinese fabrikanten.

Zo bieden deze contracten bijvoorbeeld de mogelijkheid om onder andere het Nederlands recht en de Nederlandse rechtbanken van toepassing te verklaren, of juist het Belgische recht en haar rechtbanken. Ook kan er bijvoorbeeld in het geval van een dispuut een verplichte mediation in opgenomen worden, of kan een soort geschillencommise bevoegd verklaard worden om een voor alle partijen bindende uitspraak te doen. Dit laatste kan u in het ongelukkige geval dat u een geschil met een fabrikant krijgt, enorm veel kosten besparen.

Het Nederlands recht en de Nederlandse rechtbanken geven als voordeel dat u niet naar China toe hoeft om te procederen en dat u kunt vertrouwen op een onpartijdige rechtbank. Het nadeel hieraan is dat Nederland geen uitwisseling van dagvaarding verdrag heeft met China, dit betekent dat de dagvaarding in het openbaar betekent  moet worden in Nederland, hetgeen ongeveer 600 euro duurder is dan normaal. Tevens is de tijd tussen dagvaarding en de daadwerkelijke zitting wettelijk minimaal 3 maanden. Ook moet een Nederlandse dagvaarding op de door China wettelijke wijze aan de gedaagde partij worden betekend. Het voordeel van het dagvaarden in Nederland is, dat er vrijwel altijd een verstek vonnis komt. Het nadeel is dat geen enkel vonnis van een Nederlandse rechtbank executoriale macht heeft in China.

Een truukje om hier omheen te komen is, dat er na het verkrijgen van een gunstige uitspraak, er bijvoorbeeld wel beslag gelegd kan worden op containers van de Chinese fabrikant die deze naar andere klanten in Europa en vaak ook elders ter wereld stuurt. Eveneens kunt u derdenbeslag leggen op uitbetalingen van andere bedrijven binnen Europa aan de betreffende fabrikant.