Betaal methodes

Betaling

Wanneer u producten uit China importeert, is het uiteraard noodzakelijk om te betalen voor de producten. Er zijn veel verschillende manieren om dit te doen inclusief opties om uw geld veilig te houden en ervoor te zorgen dat de juiste producten worden geleverd. De meest gebruikte betaalmethodes zijn telegrafisch of telex transfer, beter bekend als T/T. Dit is een standaard bank overboeking maar dan sneller. Het is duidelijk geworden dat deze T/T boeking de volgende werkdag al op de rekening is bijgeschreven terwijl dit normaal gesproken een paar dagen duurt. De T/T betaalmethode wordt gebruikt om borgsommen en definitieve betalingen terwijl deze geen zekerheid geven over het betaalde product. Toch is deze betaalmethode het snelst en wordt deze het meest gebruikt.

L/C – onherroepelijk accreditief bij gezicht-, betekent een Letter of Credit. Deze brief kan worden afgegeven door uw bank. Bij deze methode is het vereist dat de som die in uw brief wordt gestort en alleen kan worden vrijgegeven aan de fabrikant bij ontvangst van uw container.

Er zijn voor- en nadelen aan deze methode verboden. Het voordeel is dat het niet mogelijk is om uw geld kwijt te raken als de container niet aankomt. Als u een goede relatie met uw bank hebt, betaalt u waarschijnlijk alleen als het geld wordt vrijgegeven aan de ontvangende partij. Het nadeel is dat er net zoals bij de T/T betaalmethode dat er geen bescherming is zodra de onjuiste producten worden geleverd. Als de container aankomt wordt het geld zonder enige verzekering over de inhoud van de container vrijgegeven aan de fabrikant.

Chinese fabrikanten zijn niet heel blij met deze betaalmethode omdat zij het geld pas krijgen zodra alles in uw land is aangekomen. Dit houdt in dat zij alle kosten van het productie en verzend proces moeten betalen wat tot 40 dagen kan duren. Ook is deze methode erg duur. Normaal gesproken betaalt u de bank een vergoeding voor een letter of credit. Deze kost rond de $200 USD met daar bovenop nog het percentage van het bedrag dat bij hen staat vastgesteld voor het afgeven van de brief. Alles bij elkaar genomen, is dit niet de meest ideale optie.

Een andere optie voor het betalen van kleine bedragen is Wester Union. Veel fabrikanten en handelsbedrijven gebruiken deze methode om kleine bedragen te betalen, het maximale bedrag is $5.000 USD en kan overal ter wereld worden gebruikt. Het voordeel is dat het betaalde bedrag meteen te zien is op de rekening en het product wordt snel wordt geleverd. Echter zijn er een aantal nadelen, deze zijn als volgt:

  1. U kunt geen gebruik maken van een business bank of creditcard op de website van Western Union (wel in de winkel, maar alleen als u in staat bent).
  2. Uw limiet is €1.000 als u geen geverifieerd lid bent.
  3. De commissie is zeer hoog.
  4. Deze methode biedt geen bescherming en het kan worden gebruikt voor fraude

Kortom,  wij raden u aan om alleen iemand te betalen die u kent en vertrouwt om er zeker van te zijn dat u niet wordt bedrogen.

Een andere optie is Paypal. Paypal presenteert zich als een veilige betaalmethode voor het overmaken van kleine bedragen. Het is mogelijk te betalen met credit card of een normale rekening. Ook is het mogelijk om te betalen door een mail te sturen via het Paypal systeem. Het voordeel is dat als de ontvanger ook een Paypal lid is, dat zij meteen het geld krijgen en de producten snel worden verstuurd. Paypal zegt dat je beschermd bent tegen fraude, oplichting en dat u geld terug krijg bij ontevredenheid. Echter hebben wij zelf gemerkt dat deze service zich hier niet altijd aan houdt. Er zijn twee voorvallen geweest waarbij de producten niet zijn aangekomen maar er wel is betaald. In beide gevallen heeft Paypal er niks aan gedaan en daarom raden wij u aan om goed op te letten als u gebruik maakt van deze dienst.

Tegenwoordig heeft Alibaba een ruil verzekering systeem. Het is de bedoeling da u betaalt op Alibaba escrow (dat zelfs met T/T meer dan een week erover doet) en als de producten niet aankomen, u uw geld terug krijgt.  Als u de verkeerde producten krijgt, kunt u een aanvraag indienen voor het terug krijgen van uw geld. Het lastige hieraan is dat de kwaliteit van de producten moet worden geëvalueerd in China. Ook moet u betalen voor kwaliteitscontrole van Alibaba als er geen afspraak gemaakt is met de fabrikant.

Deze ruil verzekering zou ervoor moeten zorgen dat de kopers beschermd worden. Echter hebben wij gemerkt dat het veel moeite kost om tot een oplossing te komen met ze. De fabrikant waar wij mee te maken hadden had het verzoek bij Alibaba ingediend om het geld terug te storten op onze rekening. Als deze relatief simpele vraag veel tijd en energie kost, zal het verwerken van een inwikkelde vraag nog moeilijker worden, bijvoorbeeld als de fabrikant niet mee zou willen werken. Echter is dit gebaseerd op slechts één voorval en kan het net zo goed pech zijn geweest.

Dit zijn de meest gebruikte betaal methodes. Zoals u kunt zien zijn ze allemaal niet perfect en hebben ze allemaal hun voor- en nadelen. Per transactie kunt u een methode kiezen die het beste past en hebben wij hier veel ervaring mee. Als u nog vragen heeft, neem dan gerust contact up en wij helpen u graag verder!