Taxi in Guangzhou en Hong Kong

De lokale taxi’s in Guangzhou en Hong Kong zijn meestal een makkelijke, goedkope en betrouwbare manier om in en tussen steden te reizen. Er rijden er dan ook veel. Ze hebben verschillende kleuren en iedere kleur staat voor een ander taxibedrijf.

Normaal gesproken beginnen de tarieven voor een taxirit in Guangzhou bij 10 RMB en begint de meter te lopen bij 2,5 km. Tijdens de Canton Fair zullen veel taxichauffeurs hun meter niet aanzetten, maar een vaste prijs vragen voor de rit. Op de terugweg vanuit de Canton Fair aan het einde van de dag zal dit neerkomen op ongeveer 100 RMB voor een rit van ongeveer 15 a 20 minuten. Aangezien dit het drukste moment van de dag in één van de drukste perioden in het jaar is zal er weinig ruimte zijn om over de prijs te onderhandelen. Er zijn immers honderden wachtende passagiers. Wanneer u eerder van de beurs vertrekt zijn er taxichauffeurs die rijden op de meter. Anderen zullen een tarief van 50 – 80 RMB rekenen. Wanneer u niet aan het einde van de beursdag met de taxi reist is de kans groter dat u kunt onderhandelen en zodoende een goedkopere taxi vindt.

Wees voorzichtig met taxi oplichters die vooral tijdens grote event zoals de Canton Fair actief zijn. Lees de informatie hier, zodat u extra alert bent.

Uiteraard zijn de meeste taxichauffeurs betrouwbaar. Zij spreken goed Engels en zullen u zonder extra kosten of omwegen naar uw bestemming brengen. Houdt er rekening mee dat er kosten voor tolwegen aan de meter of rekening worden toegevoegd. Ziet u de chauffeur op knoppen op het dashboard drukken en de meter schiet omhoog, dan is dit waarschijnlijk aan de orde. Vraag altijd om een bon, zodat u altijd weet welke taxi en welke chauffeur u naar uw bestemming bracht mocht er toch onverhoopt iets mis zijn gegaan of u heeft persoonlijke eigendommen in de taxi laten liggen.